RO  HU  EN
FŐOLDAL
RÓLUNK
TUSNÁDFÜRDŐ
LEHETŐSÉGEK
Tulipán Étterem
Astoria Szálloda**
"Lacul Ciucas" Szabadidőközpont, Sólyomkő Étterem
SZÁLLÁSDÍJ KEDVEZMÉNYEK
SZOLGÁLTATÁSOK ÉS KIRÁNDULÁSI LEHETOSÉGEK
FOGLALÁS
VENDGÉGKÖNYV
FOTÓALBUM
KAPCSOLAT
TUSNÁDFÜRDŐ
A NÉGY ÉVSZAK ÜDÜLŐTELEPÜLÉSE
- TUSNÁDFÜRDÕ -

Tusnádfürdõ üdülõtelepülés a Csíki-medence déli részén helyezkedik el, 650 m tengerszint feletti magasságon, a Hargita és Bodok hegységek között, az Olt híres völgyszorosában. A vidék gazdagon borított tûlevelû és lombhullató erdõkkel.

Románia legkisebb városa, csupán 1900 lakossal. 1986-ban nyilvánították városnak, ásványvizeinek, kezelési központjának, természeti szépségének és gyógyhatásának köszönhetõen. Már a múlt században Erdély Gyöngyének nevezték. Hargita megye legfontosabb turisztikai és fürdõvárosa és egyike Románia legszebb fürdõ-településeinek. Nagyon értékes a várost környezõ természet szépsége és az itt található számos természetes turisztikai célpont.

A település földrajzi szempontból nagyon előnyös területen található, a Csíki-medence "folyosóján", amely észak-nyugaton a Maroshévíz- - Déda völgyszorosnál nyitott, átszeli a Maros folyó, ezért könnyen megközelíthető az ország bármely pontjáról. A városon áthalad a 12 sz. országút: - Brassó - Sepsiszentgyörgy - Csíkszereda - Tusnádfürdő - Gyergyószentmiklós. A 12 A országút pedig Bákó municípiumot köti össze a településsel a következő útvonalon: Tusnádfürdő - Csíkszereda – 12-es országút - Comanesti - Bákó.
A 4. számú vasútvonal átszeli Tusnádfürdőt dél–észak irányban, a Bukarest - Brassó - Sepsiszentgyörgy - Tusnádfürdő - Csíkszereda - Madéfalva - Déda - Dézs - Nagybánya – Szatmár útvonalon. A fő vasútvonal Madéfalvánál leágazik egy mellékvonal, amely átkel a Keleti-Kárpátokon a Csicsó-Adjud vonalon és összeköti a 4-es és 5-ös fő vasútvonalakat, valamit a két történelmi országrészt: Erdélyt és Moldvát.

A külföldi turisták, akik repülővel érkeznek, a Bukaresti Otopeni repülőtérről könnyen megközelíthetik Tusnádfürdőt. Akik még jobban meg szeretnék közelíteni a fürdővárost, választhatják a Bukarestből induló, Bákóba érkező repülőjáratot. Tusnádfürdő a 12-es országúton található, Brassótól 69 km-re, Sepsiszentgyörgytől 35 km-re és Csíkszeredától 34 km-re.

A tusnádfürdő környéki ásványvizekről írásos dokumentumok már a VIII. századból vannak, amelyek gyógyhatású ásványvíz-forrásokat említenek, amelyeket a környékbeli lakosok használnak.

A környék különleges geológiai felépítése olyan körülményeket hozott létre, amelyek sajátos ásványvizek létrejöttét eredményezték mind kémiai összetétel, mind pedig a fizikai sajátosságok szempontjából (hozam, hőmérséklet).

A fő tényező, amely a szénsavas ásványvizek létrejöttében szerepet játszik, a környék mofettáinak karbon-kibocsátása, amely Kelemen -

Görgényi – Hargita vulkáni vonulat poszt-vuklanikus tevékenységnek köszönhető. Az ásványi-vizes természeti kincseket összegyűjtik és gyógykezelésekben során hasznosítják belső, illetve külső kezelési formák során.

Az itteni vulkanikus eretedű jelenségek nagyon fontosak voltak a fürdőváros létrejöttében és fejlődésében. A mofetták és ásványvizek tették lehetővé a település turisztikai, üdülési és gyógykezelési célú hasznosítását.

A mofetták alacsony hőmérsékletű mérges gázokat tartalmaznak. Azokon a helyeken, ahol mofetták találhatók, létrehoztak széndioxidos szárazfürdő-létesítményeket. Ezek kizárólag orvosi javaslat alapján használhatók.

Tusnádfürdő elődje a Tisas forrás melletti település volt. 1861 óta viseli a Tusnádfürdő nevet és 1866-tól vizsgálják és palackozzák a fő forrás vizét. 1845-től a környékbeli befektetők egyesületet alkottak és elkezdték az üdülőtelepülés kiépítését. A fő forrás neve akkor Siloe volt, hasonlóan a Jeruzsálem melletti csodatevő forrásra. Az 1848-as forradalomig több villa típusú épület készült, amelyek sajnos leégtek a forradalom során. A természeti környezet volt a fő tényező abban, hogy Tusnádfürdő nemzetközi jelentőségű üdülővárossá vált.GYÓGYKEZELÉSI LEHETŐSÉGEK:

Tusnádfürdő eredményes gyógykezelési lehetőségekkel rendelkezik a következő betegségek esetében: idegrendszeri betegségek: aszténiás neurózis anxioase megnyilvánulásokkal, depresszió, neuro-vegetatív rendellenességek, másodlagos aszténiás állapotok, fizikai és szellemi fáradtság.

Szív- és érrendszeri betegségek: szívizom- és szívbillenytű-bántalmak –szívelégtelenség nélkül , szívizom-infarktus utáni állapotok– legalább három hónappal a kórházi kezelés befejezése után, keringési zavarok (visszerek és periférikus ütőerek), magas vérnyomás, trombózis és visszér-betegség utáni felépülés.

A tápcsatorna krónikus betegségei, illetve a hozzá kapcsolódó mirigyek bántalmai: gyomorbetegségek, a belek működési rendellenességei, krónikus gyomorhurut – sav-túltengés és -hiány, bélhurut, vastagbélhurut, vese-, máj- és epebetegségek.

Belső elválasztású mirigyek betegségei: enyhe pajzsmirigy-túltengés, pajzsmirigy-elégtelenség, vese-elégtelenség, Basedow-kór.

FŐOLDAL   ||  RÓLUNK   ||  TUSNÁDFÜRDŐ   ||  LEHETŐSÉGEK   ||  SZÁLLÁSDÍJ KEDVEZMÉNYEK   ||  SZOLGÁLTATÁSOK ÉS KIRÁNDULÁSI LEHETOSÉGEK
FOGLALÁS   ||  VENDGÉGKÖNYV   ||  FOTÓALBUM   ||  KAPCSOLAT
Created by DirectWEB in 2006 (c).